1. Halogatás:

Az első álomgyilkos szokás a halogatás. Megmondom őszintén sokáig én is mesterfokon űztem ezt a szokást. Addig halogattam valamit, amíg már késő volt.

De miért is halogatunk oly sokan és oly sokszor? A halogatás egy formája a stressz elkerülésének. Hiszen olyan dolgokat halogatunk, amelyeket valami miatt nem akarunk megcsinálni. Mégpedig azért nem, mert szeretnénk magunkat megkímélni a felesleges kellemetlen érzésektől.

Veled is előfordult már, hogy szerettél volna valamit megcsinálni, mégis visszatartott valami a lépéstől? Mondjuk féltél a bukástól, vagy a visszautasítástól, vagy attól, hogy mit fognak gondolni rólad? Sajnos nagyon sokat azért nem haladnak az álmaik felé, mert félnek az esetleges kudarcoktól. Pedig a kudarcok a legnagyobb tanítók. Általuk tudunk fejlődni, éppen ezért nem is szabad tőle félni.

A jó hír viszont az, hogy a halogatás is egy szokás, így tudunk rajta változtatni. Ha eszedbe jut valami, amit lelked mélyéről helyesnek érzel, azonnal tedd meg. Tedd meg addig, amíg az agyad közbe nem lép és le nem beszél róla. A gyors cselekvés a kulcsa a halogatás legyőzésének. Ha eszedbe jut valami, ne gondolkodj, tedd meg azonnal. Hívd fel, aki eszedbe jutott, iratkozz be egy kurzusra, indulj el az edzőterembe, küldd el a jelentkezésedet az álommunkahelyedre stb…

2. Perfekcionizmus

Erről is órákat tudnék mesélni. A perfekcionizmus azt jelenti, hogy nem teszel meg valamit azért, mert:

  • Úgy érzed még nem vagy elég……….hozzá
  • úgy érzed még nem készültél fel rá, nincs itt az ideje
  • Úgy érzed, még nem tökéletes a dolog, még dolgozol rajta
  • Úgy érzed nem megfelelő az időpont

És ezt a sort nagyon sokáig lehetne még folytatni. Ha folyton a tökéletes időzítésre és alkalomra vársz, csak szólok, hogy az soha sem fog eljönni. Tudomásul kell venni, hogy MINDENKI, aki belekezdett valami újba, az nagyon béna volt az elején. Ennek ellenére elkezdte, hiszen tudta, hogy csak így lehet elindulni bármiben. Elkezdjünk valamit, hibázunk, tanulunk, fejlődünk, elbukunk, felállunk, folytatjuk, kevesebbet hibázunk….

Valahogy így működik ez a folyamat. NE VÁRJ!! Indulj el. Nem kell tudnod és előre látnod az egész folyamatot, elég, ha az első néhány lépcsőfokot látod és úgyis alakulni fog minden. Csak kezdd el!!!

3. Várni a motivációra

Mindig képesek vagyunk halogatni valamit/bármit, mert úgy érezzük, hogy még nem jött meg az igazai ihlet. De erre nem szabad várni. MOST van itt a megfelelő idő. Soha nem leszel tökéletesen magabiztos. Éppen ezért nem is szabad rá várni. El kell kezdeni és a magabiztosság a tanulás és fejlődés során fog megtalálni bennünket. A fejlődésnek ez a természetes sorrendje: cselekvés, tanulás, fejlődés, magabiztosság.