Hatalmas jelentősége van annak, hogy hogyan kezded el (és hogyan nem) a napodat. Lássuk ezt a gyakorlatban is. Mit kell tenned ahhoz, hogy jól induljon a reggeled és ezt végigvidd az egész napodon?

Amit már tudunk: felkelünk korábban, ha kell, hogy időt teremtsünk magunknak, a gondolatainknak, az álmainknak. Igenis megérdemlünk 10-15 (vagy több) percet, amikor csak magunkra koncentrálunk. Nézzük akkor.

Három kérdést érdemes megvizsgálni a mindenkori reggeli hangulatodról. Hogyan? Miért? Mit?

  1. Hogyan érzem ma magam? Ha 1-től 5-ig skálán kellene osztályozni a hangulatodat aznap, akkor hányast adnál? Az 1-es, ha kimerült, fáradt vagy, 5-ös ha nagyon energikusnak, izgatottnak érzed magad.
  2. Miért érzed így magad? Mi az oka ennek?
  3. Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy ez gyorsan megváltozzon?

A gyakorlat lényege, hogy már korán reggel tudatosítod, hogy hogyan érzed magad. Ha tudod, hogy miért érzel így, akkor tudsz tenni is ellene. És ezzel könnyen elérhetjük, hogy már korán reggel jó hangulatba kerüljünk. Sőt! Nem csak jó, de kicsattanó hangulatba.

Hogy érthetőbb legyen, megosztom a ma reggeli példámat: a mai reggelen nagyon rosszul ébredtem. Alig aludtam valamit az éjszaka, mert folyamatosan járt az agyam. Nem adtam magamnak este időt arra, hogy átálljak és munka után egyből aludni mentem. Még az ágyban is munkával foglalkoztam lefekvés előtt. Persze ettől az agyam folyamatosan kattogott, nem tudott leállni, ezáltal elaludni sem tudtam. Nagyon fáradtan ébredtem. De tudatosítottam, hogy igen fáradt vagyok, de nem akarom ezt érezni egész nap. Azt is tudtam, hogy miért érzek így, hogy mi ennek az oka.

És ha már ezt tudtam, akkor tettem is ellene, hogy ne legyek hulla fáradt egész nap. Egy gyors hideg vizes arcmosás (haladóknak hideg vizes zuhany), néhány jógagyakorlat, 1-2 hosszú levegővétel, egy kis vizualizációs gyakorlat a jövőmet illetően és máris sokkal jobban éreztem magam. És nem telt az égész többe, mint 10-15 perc.

És máris képes voltam magam mögött hagyni a reggeli levertségemet, fáradtságomat. Emellett még összeírtam a mai teendőimet, feladataimat, olvastam egy kis részletet az egyik motiváló könyvemből és máris nagyon izgatottan vártam a napot. 6:30-kor pedig készen álltam a gyerekeket ébreszteni, reggeliztetni, suliztatni.

És most jogosan kérdezed meg, hogy mi értelme is van ennek az egész felhajtásnak? Ha jól érzed magad egész nap (mondhatnám: boldog vagy), akkor sokkal könnyebben hozol létre dolgokat, sokkal könnyebben megy minden, motiváltabb vagy, fókuszáltabb, nyitottabb, kapcsolódóbb, könnyebben veszed észre a lehetőségeket, könnyebben jönnek a szuper ötletek, gondolatok (intuíció) és ezáltal végeredményképpen:

SOKKAL PRODUKTíVABB LESZEL az életed minden területén.