Ha meg akarod változtatni az életedet, olyan dolgokat kell tenned, amiket eddig még nem csináltál. Hiszen az eddig tett dolgok, úgy tűnik, nem hozták meg a várt „sikert”. A napi rutin az egyik kulcsfontosságú tényező az életünk, a produktivitásunk, a gondolkodásunk, a boldogságunk növeléséhez.

Miért fontos is annyira a reggeli rutin?

  • Ha jól indítod a reggeled, jobban is fog haladni a nap során
  • Kutatások kimutatták, hogy az ébrenlét első 2 órája a legfontosabb. Ilyenkor a legfogékonyabb az agyunk, ilyenkor jönnek a legjobb ötletek, ezért érdemes ezt az időt a lehető leghatékonyabban eltölteni.

Ezáltal pozitív gondolatokkal leszünk tele, növekszik a boldogságérzetünk, a hatékonyságunk, a fókuszunk is oda irányul, ami a legfontosabb számunkra.

Még 2 dolog van, amit Mel Robbis szerint a reggeli rutinunkba érdemes beépíteni:

A hála gyakorlását. Ezt valószínűleg már hallottad több helyről is. Iszonyatosan nagy ereje van az életünkre. Ha minden nap/reggel szentelsz egy kis időt (azaz a fókuszodat ide helyezed), akkor sokkal elégedettebbnek fogod érezni magad. Hiszen láthatóvá válik, hogy máris rengeteg fontos dolgod már MOST is a tiéd. Amikor a reggeli rutinunk során gyakoroljuk a hálát érdemes nem csak az általános dolgokat számításba venni: család, férj, gyerekek, ház, barátok stb…

Ennél sokkal specifikusabbnak kell lennünk és az adott napra, vagy az előző napra levetítve kell néhány dolgot összegyűjtenünk, amiért hálásak lehetünk. Apró pici dolgok ezek, mégis nagyon sokat hozzátesznek az életünkhöz. Igazából, ha őszinte akarok lenni, ezek az apró pici dolgok jelentik az igazi boldogságot. És minél több ilyet észlelsz egy napod során, annál boldogabbnak és elégedettebbnek fogod érezni magad.

Lássunk csak néhány példát az én elmúlt napjaimból.

Amiért ma hálás vagyok:

  • ahogy a gyerekek meséltek nekem az iskolai történésekről
  • a közös kávé a férjemmel
  • hogy sikerült kitalálnom a készülő oldalam színeit
  • a könyvért, amit most olvasok
  • szuper fotókat kaptam ma, amin én is rajta vagyok és még tetszenek is 🙂

És most lássuk, TE miért lehetsz hálás ma? Gondold át, találj legalább 5 dolgot az elmúlt 1-2 napból!

A másik fontos dolog még, amit érdemes mindenképpen a reggeli rutin során letisztázni, hogy aznap mikor fogod abbahagyni a munkát. Tudod, úgy rendesen. Nem úgy, hogy abbahagyod, térülsz-fordulsz egyet és már megint dolgozol (én ezt szoktam csinálni sokszor sajnos), hanem úgy rendesen.

Amikor már nem pislantasz rá az e-mailekre, nem nézed meg, hogy hogyan áll az Insta feed-ed stb…Amikor átállsz otthoni üzemmódra és minőségi időt töltesz el együtt a családoddal. Valóban meghallgatod, hogy mi volt a suliban, oviban, akárhol. Valóban kíváncsi vagy, hogy mi történt a többiekkel. És nem csak megkérdezed és közben pedig a tennivalóidon gondolkodsz. Ott vagy. Igazán JELEN!

Jelen lenni a legfontosabb dolgunk. Adj időt magadnak és a körülötted élőknek is. Annyira kevés időnk van egy nap erre. De azt a kis időt tényleg úgy töltsük el, hogy ott vagyunk. Nem csak testben, hanem lélekben is.

És hidd el, később, ezek a pillanatok fognak számítani.

Személyes tapasztalat:

Van egy közös esti szeánszunk a gyerekekkel. Este, lefekvés előtt, mindig megkérdezzük egymást, hogy kinek mi tetszett aznap a legjobban (magyarul minden nap gyakoroljuk a hála érzését). És a gyerekek rendre azokat a dolgokat sorolják fel először, amikor közösen csináltunk valamit (séta, fürdőben beszélgetés, társasozás stb..). Nekik ez számít a legtöbbet.

És nekem is.