Itt az év eleje, ilyenkor mindenki őrült módon teszi az újévi fogadalmakat. Vagy talán mégsem? Sokkal eredményesebb lenne, ha a célkitűzéseket nem az év első napjához ütemeznénk. Célokat kitűzni bármikor lehet. Nem kell megvárni az év végét, vagy az év elejét.

A legnagyobb hiba, amit általában ilyenkor elkövetünk, hogy csak kitűzzük a célokat, de nem tekintünk vissza az előző hónapokra, évekre.

Pedig a célkitűzés itt kezdődik. Nagyon fontos megvizsgálni, hogy

– Milyen hibákat vétettünk az elmúlt időszakban?- Mit tanultunk ezekből?- Mi az, ami jó volt, amit folytatni szeretnénk a következő évben is?- Mi volt a legnehezebb dolog, amivel sikerült megbirkózni?- Mire vagyunk a legbüszkébbek?
Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltad, utána kezdődhet el a célok kitűzése. Mindezek tudatában.

Nagyon sokszor beleestem én is abba a hibába, hogy nem tanultam a hibáimból. Megtörténtek, szomorkodtam miattuk, aztán később ugyanúgy elkövettem őket.

Egy nagyon fontos dologra sikerült rájönnöm az elmúlt időszakban. A leckét annyiszor fogom megkapni, amíg meg nem tanulom. Hiába szeretnék én valamit nagyon-nagyon, ha nem jól állok hozzá a dologhoz, akkor nem fog sikerülni.

Ezért nagyon fontos, hogy megvizsgáljuk a hibáinkat. Miért nem sikerült valami? Mi volt az oka? Hogyan lehetett volna másképp?
A kérdésekre néha nem egyszerű megtalálni a válaszokat. Időt kell szánni rá. De ha megvan, akkor biztos lehetsz benne, ha újra felmerülnek hasonló szituációk, már helyesen fogsz cselekedni. Vagy legalábbis nem úgy, mint eddig. 🙂 De tudni fogod a válaszokat.

Azt javaslom, hogy nézd át a telefonod képeit az elmúlt időszakról. Mivel év elején vagyunk, így nézd át az elmúlt 1 éved képeit.  De tényleg pörgesd végig, én is azt hittem, hogy ez tök hülyeség, de nem! Hidd el, olyan dolgok is lesznek, amire már nem is emlékszel.

Nézd át a képeket és gondolkodj el egy picit: mi volt az, ami jó volt és folytatni szeretnél, mi volt az, amit nem szerettél. Ha ezt megteszed, már tisztább képed lesz arról, hogy merre érdemes tovább haladnod.