Őrület! Hallottál már ilyet? 1-2 évvel ezelőttig én nem. Most már természetesen tudom, hogy mit jelent ez és ez nagyon jó. Azért nagyon jó, mert ha tisztában vagyunk azzal, hogy vannak korlátozó hiteink (csak csendben súgom meg, hogy mindenkinek vannak), akkor elkezdhetünk dolgozni rajta.

Bizonyára felmerül benned is a kérdés, hogy mi értelme van valami olyasmin dolgozni, amiről eddig azt sem tudtuk, hogy létezik?

A kérdés szuper! Azért nagyon fontos, mert ha nem is tudjuk, hogy milyen korlátozó hiteink vannak, akkor azt sem fogjuk tudni, hogy miért nem tudunk haladni. Miért nem tudunk egyről a kettőre jutni.

Mit is jelent az, hogy korlátozó hit (ek)? Mert sajnos több is van belőle mindenkinek valószínűleg. Ezek olyan hitek, amikről azt gondoljuk/hisszük, hogy igazak. Csak azért, mert valaki egyszer, vagy többször mondta nekünk korábban. Például, ha gyerekkorodban valaki (rendszerint a szülők, vagy tanárok, vagy családtagok) sokat mondta neked, hogy : „Olyan hülye vagy te fiam!”. Akkor ezt te gyerekkorodban elhitted. Mit is tehettél volna mást?

Hiszen gyermekkorban mindent igaznak hiszünk, amit a szüleink tanítanak nekünk. Sajnos nekem is voltak hasonló mondataim gyerekkoromban. Nem pont ez, de voltak ennél kacifántosabbak is. És ezek annyira berögzülnek az ember agyába, hogy még felnőtt korunkban sem „gyógyulunk” ki belőle. Hacsak nem utána járunk, hogy mi okozza a toporgásunkat.

Szerencsére az elmúlt időszakban elég sok időt töltöttem azzal, hogy megismerjem magam, a múltamat. Fényt derítettem az engem korlátozó hiteimre is.

Ennek tudatában azonban manapság képes vagyok ezeket a hiteket olyan hitekre cserélni, amelyek nem korlátoznak, hanem támogatnak engem. Nem egyszerű ezekre a mélyen gyökerező hitekre rátalálni, de egy kis kutatással azért nem lehetetlen.

Hihetetlen felszabadító érzés tud lenni, amikor elhiszel magadról valami baromságot, és kiderül, hogy ez nem is igaz. Csupán igaznak vélted, mert valakinek egyszer az volt a személyes véleménye. Őrület, tényleg.

Természetesen egyik szülő sem (jó esetben) szánt szándékkal aggat bizonyos dolgokat a gyerekeire. Egyszerűen ő akkor úgy élte meg a helyzetet. Lehet, hogy nem is veled volt a baja, hanem magával. Nagyon bonyolult, szövevényes tud lenni ez a téma.

Tedd fel magadnak magadról a kérdést:

  • Milyennek látom/gondolom magam? Mind külsőleg, mind belsőleg.
  • Miért gondolom ezt magamról? Mondta esetleg ezt nekem valaki?

Ezek a kérdések természetesen csak a felszínt kapargatják, nem is az a célom most, hogy hirtelen kiderüljön, hogy mi tart vissza téged attól, hogy olyan életet élj, amilyet elképzeltél magadnak. Annyit viszont szeretnék, hogy tudj, ha vannak ilyen régi, berögzött hiteid, amikkel eteted magad évek/évtizedek óta, akkor tudd, hogy ezektől meg lehet szabadulni. Nem könnyű, de nem is lehetetlen.