A válasz: Abszolút NEM!!!

A magabiztosság nem egy olyan dolog, amire születni kell és ha valaki nem magabiztosan születik, akkor eláshatja magát egy egész életre. Szerencsére ez nem így van. A magabiztosság fejleszthető.

Hogyan is válik valakiből magabiztos ember? Először is tisztázzuk azt, hogy ha valaki az életének egy bizonyos területén magabiztos, az még nem jelenti azt, hogy egy másik életterületén is az. Tegyük fel például, vagy van egy férfi, aki sikeres és magabiztos a munkájában, viszont abban a pillanatban, amikor egy nővel kellene valamit kezdenie, akkor leblokkol. Ugye, így már érthető? És az sem biztos, hogy egy szöget be tud ütni a falba, vagy meg tudja szerelni a villanykapcsolót. (vagy bármit, nem ez a lényeg)

Magabiztosságot tudunk szerezni életünk bizonyos életterületein. Mégpedig azon, amelyiken szeretnénk. Mi is kell ehhez? Hogyan is működik mindez?

A magabiztosság egy DÖNTÉS. Döntés arról, hogy próbálkozol, hogy cselekszel. És itt nem 1 db cselekvésre gondolok, hanem többre. Sokra.

Az egész onnan indul, hogy valamiben nem vagy komfortos. A lényeg, hogy próbálkozol azzá válni. Teszel egy lépést felé. Amikor valami új dolgot csinálunk, nem csak önbizalom-hiányosak, de még idegesek is vagyunk. A tanulás során azonban új információkat szerzünk, amelyeket aztán beépítünk a további cselekedeteinkbe. Úgy is mondhatjuk, hogy fejlesztjük az adott készségeinket az adott területen. Minél tovább fejlesztjük, annál nagyobb lesz a kompetenciánk, a hozzáértésünk az adott témához.

ÉS TÁDÁÁÁMMM! A hozzáértésünk növekedésével elkezd növekedni az önbizalmunk is az adott témában.

Vegyük mondjuk az egyszerűség kedvéért az én példámat. Szeretnék segíteni az embereknek, hogy kimerészkedjenek a komfortzónájukon kívülre (ahogy én is teszem mondjuk ezzel a blogposzttal) és végre olyan életet éljenek, amit megálmodtak maguknak.

Ehhez nagyon jól tudom, hogy videóznom is kell majd. De nem csak, hogy videózni! Azon a videón nekem kell majd szerepelni. Az én fejemmel, az én hangommal, az én lényemmel. Nem katicákat és pillangókat fogok videózni! Na ez nagyon meredek számomra. Semmi magabiztosságom nincs a témában. De dolgozok rajta.

Első lépésként megtanulom, hogyan is lehet videót készíteni. Majd gyakorlok, próbavideókat készítek. Aztán fel is fogom tölteni ezeket a videókat. És ha nem esz meg az oroszlán (ahogy a legkedvesebb barátnőm mondani szokta), akkor az első videók bénaságaiból (mert iszonyat bénák lesznek) tanulok és a következő videókat ezeknek a tanulságoknak a fényében fogom elkészíteni. Aztán egyre több videót készítek és a végén már annyira jól fog menni, hogy pikk-pakk összedobok egy videót bármiről.

Magyarul a sok-sok gyakorlás elhozza majd a magabiztosság érzését. Senki nem úgy áll a dolgokhoz, hogy ő már annyira tudja mit kell tennie. Hidd el, az elején mindenki béna. MINDENKI. A lényeg csak abban áll, hogy veszed-e a bátorságot, hogy merj bénázni.

És azok, akik valamit elértek életük bármelyik területén, hidd el, ők is rengeteget hibáztak, elbuktak, tanultak, felálltak és folytatták az útjukat a céljaik felé. Ez egy folyamat és nem egy esemény. Idő és tettek kellenek hozzá. Legyen szó akár:

  • Néhány kiló leadásáról (ugye senki nem félmaratonnal kezdi a futást)
  • Elindítani egy új vállalkozást (senki sem keres milliókat az első hónapokban)
  • Elkezdeni ismerkedni, randevúzni (biztos az első tök ciki lesz)
  • Kiállni magadért (az eleje írtó nehéz lesz)
  • Egészségesen táplálkozni (az elején tuti befigyel még a fagyi, a csoki és a pizza)

Ezeket mind-mind folyamatos gyakorlás útján lehet elsajátítani. És ha gyakorolsz, akkor előbb-utóbb magabiztossá is válsz a témában. Csak ne félj hibázni, elbukni, bénázni!!!