Nagyon sok ember érez frusztrációt amiatt, mert összehasonlítja magát és az életét valaki más, vagy mások életével. Ilyenkor gyakran kitűnik, hogy másoknak mennyivel jobban megy, mennyivel menőbb autóval járnak, mennyivel nagyobb házban laknak, mennyivel jobb karrierrel rendelkeznek.

Ezek az összehasonlítások azonban nagyon negatív hatással lehet az önbecsülésünkre. Általában, amikor összehasonlítjuk magunkat másokkal, nem vesszük figyelembe, hogy az a másik ember már mennyit dolgozott azért, hogy most ott lehessen. Egyszerűen nem lehet mérlegre tenni a kettő dolgot.

Hajlamosak vagyunk csak azt észrevenni, ami szembetűnő. A külsőségeket. De a harcokat, a kudarcokat, a kitartást azt nem vesszük számításba. Pedig azok az emberek, akik előtted járnak, bizony már megdolgoztak a sikerért.

A közösségi média tele van olyan emberekkel, akiknél láthatjuk a jólét legmagasabb fokait is.

Ha ezek benned ellenérzéseket, esetleg irigységet váltanak ki, akkor tudat alatt is összehasonlítod magad ezekkel az emberekkel.

A legjobb dolog, amit tehetsz, hogy törölsz minden olyan profilt, amelyek valamilyen negatív érzéseket váltanak ki belőled és csak olyanokat követsz, amelyek inspirálnak, felemelnek, pozitív érzésekkel töltenek el.

Ha csak a jó dolgokkal kezdesz el foglalkozni és a saját magad „építgetésével”, akkor rájössz, hogy az egyetlen ember, akivel össze kell hasonlítanod magad, az TE magad vagy.

Vagyis az, hogy honnan indultál és most hol tartasz. Hogy ez önbecsapás lenne? Abszolút nem. Ez csak annyit jelent, hogy önmagunkra koncentrálunk és nem arra, hogy a körülöttünk lévők hogyan élnek és mit értek már el.

Mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy olyan életet élhessen, amit elképzel magának. Még akkor is, ha most nem úgy tűnik a dolog. A kérdés csupán annyi, hogy mennyit hajlandó megtenni a siker érdekében. És a másik: Mi is a siker valójában? Mit jelent a siker Neked?

A siker mindenkinek mást jelent. Jelentheti valakinek azt, hogy megír egy könyvet, hogy anyagi biztonságban él, hogy több gyermek főállású anyukája, hogy egy biogazdálkodást hoz létre. Bármi lehet. Nincs előre leírva sehová, hogy mit jelent a siker. A lényeg, hogy Neked mit jelent.

Az első dolgod tehát az, hogy kiderítjük, mire is vágyunk valójában. Ha már ezzel tisztában vagyunk, akkor pedig elkezdhetünk építkezni, lépésről-lépésre a cél elérése érdekében. De ne felejtsük el, hogy instant siker nincs. Sikeresek akkor leszünk bármiben is, ha bizonyos időn keresztük (több év) konkrét lépéseket teszünk egy bizonyos cél elérése érdekében. Akkor is, ha most még nem látszik a cél, akkor is ha elbukunk, ha kudarcot vallunk, kitartóan folytatni kell utunkat.