Korábban már ejtettem arról szót, hogy az agyunk mennyire szeret automatikus üzemmódban létezni. És így mi is. Ezáltal minden sokkal egyszerűbb. Ha nem muszáj nem bonyolódunk ismeretlen helyzetekbe. Az agyunk így véd meg minket. Azon van, hogy ami ismerős, az a tuti. Ez az autopilóta üzemmód, ha úgy tetszik.

A jó hír viszont az, hogy az agyunkat a fejlődésünk érdekében kizökkenthetjük ebből az automatikus üzemmódból. Új ingereket adhatunk neki, amik egy idő után szintén automatikussá és egyszerűvé, kézenfekvővé válnak.

Hogy miért is fontos mindez? Így lehetőségünk van az agyunk újraprogramozásra. Lehetőségünk van új, hasznos szokásokat felvenni, amelyek előrevisznek bennünket, nem pedig hátráltatnak.

Mondok egy egyszerű példát. Ha mondjuk minden reggel azzal kezded a napod, hogy megiszol egy jó erős kávét (vagy többet), de helyette elkezdesz mondjuk zöld teát inni, ami ugye sokkal egészségesebb, akkor csak egy ideig lesz nehéz magadat rávenni a reggeli zöld teára. Néhány nap, hét múlva azt vesszük észre, hogy míg az első napokban szenvedtünk a megszokott kávénk hiányától, a 2. héten már egészen élvezzük a reggeli teát. A 3. héten pedig már a barátainkat noszogatjuk, hogy szokjanak ők is rá, hiszen mennyivel egészségesebb.

Egyszerűen az új szokás beépül a tudatalattinkba és automatikusan választjuk ezt a lehetőséget minden egyes nap.

A legeslegszuperebb az egészben az, hogy ezt bármivel meg tudjuk csinálni. És nem csak fizikai dolgokkal, hanem a gondolatainkkal, cselekedeteinkkel.

Ha például legközelebb azon ábrándozol, hogy milyen jó lenne otthagyni a lélekölő munkádat és saját vállalkozásba kezdeni, de gyorsan le is mondasz róla, mert eszedbe jut, hogy:

– Nem vagyok elég okos hozzá

– Nem vagyok bátor

– Nem vagyok elég jártas a dologban, stb…uncsi bla-bla

Akkor vedd észre, hogy ezek csak azok a berögzött hülyeségek, amiket évek/akár évtizedek óta hurcolsz magaddal. Mert egyszer valaki kiskorodban (mondjuk a tanárod, vagy valamelyik szülőd) valaki azt mondta neked, hogy nem vagy elég okos valamihez. Ez a múlt. Ne hordozzuk egy életen át ezeket a hiteket! Vedd észre, hogy megint ezt gondolod, tudd, hogy ez csak hátráltat Téged és találj ki valami pozitívat helyette. Pl:

Oké, lehet, hogy most még nem vagyok olyan okos, mint ami kell ehhez a vállalkozáshoz, de mindent meg lehet tanulni. Oké, hogy nem vagyok elég bátor, vagy eddig nem voltam az, de nem érdekel, ennek ellenére is cselekszek. Hiszen a félelem is csak egy berögzött szokás. És mint tudjuk, a szokásokat meg lehet változtatni.

Találj ki magadnak valami ösztönző helyettesítőt, ha megint befigyel a szokásos unalmas szöveg, amivel évek óta eteted magadat. Légy részen, mert nagyon alattomosan és hirtelen támadnak!